Velkommen til familien fra Vrensted.

... i Danmark og USA

😀 Velkomst...

  Artikler...

  Vrensted...

  English...

Tim og Niels Lassen…

af | jan 29, 2020 | Familie i Danmark, Familie i USA | 0 Kommentarer

Tim og Niels Lassen…

 

Historien om Tim og Niels Lassen

Niels Larsen Nielsen kaldet Niels Lassen blev født i 1869 på gården Vestergård lige vest for kirkegården i Vrensted. Han udvandrede fra Vrensted til USA i 1895 som 26 arrig. Der var et agentur i Vrensted og herfra udvandrede mange unge mennesker i denne periode. Bla. også min farmors to brødre og min mors fætre.

Niels Lassen rejste med skib ud fra København, over Christiansand Norge og til New York, USA.

Niels Lassen vendte hjem på besøg i 1908 og vendte permanent hjem i 1910-11 efter 16 år i USA.

Niels Lassen boede i Volga S.D. og sporene herfra finder vi i til dels i en bryllupssang.

Min mor, altså Bedste var meget stolt over sine forældres bryllupssang, for den var skrevet af en kendt forfatter fra Vendsyssel, Jens Thise.

Hun fandt ofte denne sang frem, og jeg må indrømme, at jeg aldrig havde nærlæst den før efter hendes død. Sangen er på Vendelbomål og fortæller meget om Niels Lassen.

N.L. arbejdede først som landarbejder derefter fik han sin egen saloon eller gæstgiveri i Volga.

Han havde råd til at tage hjem på besøg i Vrensted i 1908. Men medens han er hjemme, mister han sin licens til at drive saloon af en eller anden grund. Alligevel vender han senere hjem som en velhavende mand med brogede flipper og et sært sprog.

Tim rejste til Oregon i 2005 og skulle som led i sin uddannelse læse 6 måneder på universitetet i Eugene. På det tidspunkt vidste hverken du eller os andre, hvad det ville komme til at betyde for dig.

Tim, du havde tidligt i dit liv, da du var ca 20 år været alene på rejse tværs over det Amerikanske

kontinent. Her rejste du med andre unge i en slags autocamper og her blev din interesse for landet nok grundlagt.

I den periode du var i Eugene, besøgte jeg dig. Her havde vi en dejlig tid sammen og oplevede meget spændende. Men der skete også andet, end det at have mor på besøg.

Vi var på tur sammen med pigerne og I skulle sammen til Halloween fest den kommende lørdag.

Nu vender jeg tilbage til N.L.

På denne min første tur til USA var jeg i Volga S.D. for at gå i min bedstefar Niels Lassens fodspor. Jeg havde en aftale med en ældre herre om et besøg på Volgas lokalhistoriske museum. Der havde jeg adgang til byplaner, aviser og diverse fotos fra den periode hvor N.L. havde været der.

Herhjemme har vi undersøgt en del om N.L. Han vendte hjem i 1910-11 og blev ejer af Vestergård i Vrensted. Men han havde dog fået nogle saloon vaner og efter kort tid havde han spillet både gård og penge væk. N.L. giftede sig i 1911 med Tims oldemor, Kirstine Filholm. Hun var 16 år yngre og var først ansat som husbestyrerinde inden de blev gift. De overtog Kirstines barndomshjem, et husmandssted på Bådstedhede i Vrensted. Her boede de resten af deres liv sammen.  De fik fire børn. Bedste var den yngste af disse børn, Maja, Maria Poul og Minna. N.L. døde i 1953, så jeg har aldrig mødt ham.

Og så blev Tim færdig på universitetet og under næste besøg i Portland, blev Dani og Tim forlovede. I November 2009 var vi en større delegation til bryllup i Portland. Kort efter kom Dani igen på besøg i Danmark, for at fejre jul. Denne aften kunne I fortælle os, at I venter barn til August.

Det bliver spændende at se, om Tim går oldefar i bedene og åbner en saloon.

Da Tim rejste til USA havde jeg ingen viden om at også min bedstefar havde været udvandrer, så optrevlingen af N.L. liv er sket samtidig med Tims USA historie.

Jeres historie vil vi følge spændt og vi håber at finde flere spor af din oldefar, som måske også nåede at stifte familie i Volga??

Håber at det vil gå dig godt i det nye land!!!

Familien vokser, den 8.3. 2015 (nøjagtig på dagen, fem år efter Tim rejste fra Aalborg) fik Dani og Tim endnu en datter Sawyer Elizabeth Sand Pedersen. Dani og Tim både arbejder og bor i Portland.

2017 August måned. Tim, Dani, Riley og Sawyer er på besøg her i Aalborg i tre uger. Vi holder stor fødselsdag sammen. 100 års festen. 60 år til mig og 40 år til Tim. Vi har lavet mange ting sammen i de tre uger. Riley blev 7 år den 8. august og hendes fødselsdagsgave var en tur til Legoland. De tre uger gik hurtigt og vi hyggede med hele familen og fik lavet mange ture sammen.

Relaterede artikler:
Niels Lassen Nielsen

Til top…