Velkommen til familien fra Vrensted.

... i Danmark og USA

😀 Velkomst...

  Artikler...

  Vrensted...

  English...

Tscherning Filholm…

af | jan 31, 2020 | Familie i USA | 0 Kommentarer

source : Douglas Filholm

 

 

Data Ellis Island Passenger Arrivals:First Name: Tscherning
Last Name: Andersen
Ethnicity:
Last Place of Residence: Vendsyssel
Date of Arrival: June 05, 1904
Age at Arrival: 25y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel: St. Paul
Port of Departure: Southampton
Manifest Line Number: 0030

 

 

Name: Andersen, Tscherning Occupation: Arbejder
Age: 25 Destination: Brookings
Contract no.: 287500 Registration date: 5/19/1904
Birth place: Vrensted Birth place: Vrensted
Last res. parish: Århus Last res. county: Århus
Last residence: Vrensted Destination country: USA
Destination city: Brookings Destination state: South Dakota
Name of ship: Indirekte    
IDcode: I0405A0101    

 

Tscherning Filholm blev født i Vrensted, Danmark i 1879. Han var den ældste af ti børn og blev døbt, Christian Fredrick Tscherning Andersen, familienavnet blev senere ændret til Filholm, navnet på den gård som de boede på.

Hans far Anders Poul (Andersen) Filholm, havde været halvandet år i Amerika og ønskede brændende at flytte sin familie derover, men hans kone syntes ikke at hun kunne flytte så stor en familie så langt. Anders opfordrede Tscherning til at tage til mulighedernes land. Efter at Tscherning havde aftjent sin værnepligt hos livgarden, hvor han havde mødt og giftet sig med Marie Hansen, som arbejdede i kongefamiliens husholdning, tog han til amerika og ankom til Bushnel South Dakota 6. juni 1904.

Han havde fået at vide, at når han kom til Bushnel skulle han bare se mod vest efter en stor trævindmølle. Den vindmølle stod på Jens Hjortnæs’s gård og der ventede et arbejde på ham. Han gik de fire mil til gården.

I september samme år fulgte hans kone efter ham, medbringende deres to døtre, Gudrun på to år og Sonja på fire og en halv måned. Hans kone begyndte at arbejde for Jens Hjortnæs’s søn, Niels, som lige havde mistet sin kone efterladende en nyfødt søn, Alfred.

den 1 .august 1905 fik Tscherning og Marie en søn, som de døbte Niels, men han levede kun til 18. oktober, 1905. Senere blev en anden datter født, Esther.

Senere arbejdede de for Ross Madsen og så arbejdede de på Henry More gården i syv år før de købte Henry More ud og begyndte at drive landbrug for dem selv. 11929 flyttede familien til White, South Dakota.

Tscherning var meget aktiv i lokalsamfundet. Ham og hans familie var medlemmer af Argo Danish Lutheran Church jiu Pioneer Lutheran, hvor han var med i menighedsrådet i mange år. Han var medlem af Afton No. 11 skolebestyrelsen og medlem af byrådet i White city.

Tscherning og Marie døde med tre måneders mellemrum i 1958 og ligger begravet sammen med deres nyfødte søn på kirkegården til Pioner Lutheran kirke, nordvest for White, S.D..

Gudrun giftede sig med Henry Friday fra White i 1921 og de drev landbrug omkring White indtil 30erne, hvor de flyttede til Lake Chrystal, Minesota. De har to døtre og en søn.

Dorothy giftede sig med Donald Jacques fra Kansas og de bor på gården ved Lake Chrystal. Hun har tre børn. Julienne er lærer i Forest City, Iowa. Wallace er forsikringsmand i Mankato, Minnesota. Han giftede sig med Mona Ewans fra Mankato.

Gudrun og Henry blev pensionerede og boede i Lake Chrystal og har for nyligt haft deres 61. bryllupsdag.

Sonja giftede sig med Jens Jensen oprindeligt fra Vraa, Danmark i 1925 i Watertown, S.D..
De har altid boet på en gård i Brookings området. De fik fire sønner.

Russel gift med Elaine Norris fra Brookings og de fik fire børn. Janies er ved IRA i Aberdeen; Judy gift med William Baldridge fra Colorado. Han er sevice mand hos Ellsworth Air Base nær Rapid City. De har tre børn; Gary gift med Bonnie deGreat fra Woodstock, Minnesota. Han arbejder hos Arts Food Locker i Brookings og Bonnie er lærer hos Special Education i Estelline. Steve er assistent Produse mnager i Hyvoe i Brookings.

Wendell gift med Maureen Ponte, datter af F.W. og Florence Ponte. De drev landbrug og fik fem børn. David er kaptejn i luftvåbenet i Indiana; Dale gift med Debbie Thompson og bor på en gård nær hans mor; Pattie er sekretær i S.D.S.U.; Wendy og Amy går i skole i Brookings. For tiden bor Wendell i Brookings og arbejder på Great Plains Lumber fabrik.

Cliford er skolelærer i Jasper, S.D..

curtis gift med Lou Ann Davis, datter af Wilber og Adele Davis. Curtis er chef for Brookings brandvæsen. De har fire børn. Kristine er hospitals fotograf på universitets hospitalet i San Fransisco; Randy er polstrer på en varebils fabrik i Phoenix, Arizona; Robert blev færdig på high school i 1982 og arbejder nu for Brookings kommune; Michael er lige startet på Brookings Highs chool.

Sonja bor på en gård syd for Brookings. Jens døde på Memorial dag 1986 og ligger på Greenwood kirkegård i Brookings.

Esther blev gift med Ralph Quiney fra Kansas. De drev landbrug i Brookings området o og opfostrede en adopteret søn, Donald, som har to børn og bor i Trosky, Minnesota.

Ralph døde 2. oktober 1972 og Esther døde 25.april 1979. De er begravet på Fairwirv kirkegård i White,S.D..

Af de ti børn i Filholm familien rejste kun Tscherning og hans bror Mads Jørgen til Amerika.

 

image_print