Velkommen til familien fra Vrensted.

... i Danmark og USA

😀 Velkomst...

  Artikler...

  Vrensted...

  English...

Min Far…

af | feb 9, 2020 | Vigtige personer | 0 Kommentarer

 

  Min far, Christen Thomsen Christensen blev født i 1916 på Baadsted Hede ved Vrensted, gik i Vrensted byskole og kom ud at tjene på forskellige gårde i Vrensted området.

I 1943 blev han gift med min mor, Minna Nielsen, i Vrensted kirke.
De købte hus ved Rørbæk, Baadstedhede. Her blev Kjeld, Elin og Erling født. Huset lå lige ved bækken, og min far fangede mange ål deri. Ålene skulle gå nogle dage i en bajle med frisk vand, inden de kunne slagtes. En dag min mor kom hjem, havde det regnet, og baljen med ål var blevet fyldt med vand og løbet over. Alle ålene vrimlede i græsset omkring huset, så hun fik travlt med at samle ål op.

I 1952 flyttede mine forældre fra Rørbæk til et husmandssted i Filholm. Her var der jord, der skulle dyrkes, og der var plads til husdyr. Jeg husker, at vi havde heste, to køer, grise, får og forskelligt fjerkræ. Hestene blev brug til markarbejdet, senere brugte min far maskinstationen eller lånte nabogårdens traktor med tilbehør til de større arbejder. Køerne blev malket, og hver dag havde vi 2 mejerispande med mælk. Disse spande skulle køres op til asfaldtvejen og sendes til andelsmejeriet.
Min far arbejdede som arbejdsmand forskellige steder, bl.a. arbejdede han ved entreprenørfirmaet Halvorsen og i perioder for kommunen. Arbejdet for kommunen kunne være at skære grøde i åen (Ryå) og sætte faskiner om sommeren. Om vinteren var det ofte snerydning med skovl og opsætning/nedtagning af sneskærme.
Der var perioder med arbejdsløshed, hvor min far skulle “stemple” hver dag hos den lokale fagforening. Jeg kan huske, at jeg ofte som lille var med hos fagforeningen for at stemple. Der var en livlig diskussion mellem de arbejdsløse mænd. En dag var der to, som kom op at slås, og jeg blev meget bange.
Min far blev selv engageret i fagforeningsarbejdet. Det var i “Danske arbejdsmændsforbund” senere SID. Min far blev æresmedlem af SID.

Senere blev min far ansat på Kjeldgårds mink- og rævefarm i Løkken.
I sin fritid har har min far altid dyrket jagt og fiskeri. Naturen var hans store interesse. Christen Thomsen havde altid jagthund. Vi havde også altid en gravhund, og jeg kan huske en hønsehund og en foxterrier.
I Filholm blev Bente og jeg født.

 

 


Christen Thomsen fik sin første bil i ca. 1962-63 – det var en folkevogn. Han blev ved med at køre folkevogn indtil 1976, hvor mærket blev skiftet ud med en ny japansk Datsun.

Da min storebror Kjeld var 13-14 År (1958), så han sammen med en kammerat, en rævemor blive skudt. De vidste, at ræven havde unger og vidste hvilken rævegrav ungerne var i. Drengene gravede ræveungerne ud ved at spærre den ene indgang med et bål og grave ved den anden udgang. Rævemoderen lå og var død, men der var 6 levende ræveunger. De tog tre hver, og hjemme hos os fik de mælk fra en dukke sutteflaske og klarede sig godt. De blev tamme og gode legekammerater. Naboerene begyndte at klage over rævene, og de to blev solgt. Den sidste blev min legekammerat i kravlegården. Jeg var på det tidspunkt knap 1 år og kan af gode grunde ikke huske det, men jeg har fået det fortalt så mange gange, at jeg næsten kan se det. Ræveungen og jeg blev holdt i samme kravlegård/bur, og vi havde meget fornøjelse af hinanden. Da ræveungen blev større kom den til Vrensted og blev venner med nogle andre bøm. Som voksen ræv blev den ved med at komme tilbage til familien for at få mælk i sin skål. Der blev skrevet en artikel om ræveungerne i Vendsyssel Tidende.

I 1968 overtog min bror, Kjeld, husmandsstedet i Filholm og mine forældre købte et hus i Ingstrup. Det var tiden, der skulle laves en del ved boligen i Filholm, og Kjeld, der var murer, havde lyst til at overtage hjemmet.
Kjeld betalte 27.000 kr for hjemmet i filholm og huset i Ingstrup blev købt for 46.000kr.
Min far fik kortere til arbejde i Løkken og det nye hus var ren luksus for os, med bad og centralvarme. I Ingstrup havde min far også hvert år en slagtegris gående. Der var også plads til høns, kalkuner og ænder.
Nu blev der købt både fjernsyn og drivhus. Megen fritid blev brugt med at passe haven.Han købte også sin egen mindre minkfarm udenfor Vrensted.

Da min far gik på pension, brugte han meget tid på at passe sin have og sit fjerkræ, og han var også god til at passe på  og lege med de børnebørn, der var kommet til.


Min far døde pludseligt i 1988 af en blodprop i hjertet 72 år gammel. Han blev begravet i Brønderslev.

Relaterede artikler:
Min mor
Niels Lassen Nielsen
Tim og Niels Lassen Nielsen

Til top…

 

image_print